Ako variť mäso pre psa krok za krokom v paráku

Zatiaľ čo deti boli pri šteniatkach a Hermióna obdivovala rozkvitnutú levanduľu pri plote, Sebastián so svojím bratom ešte stále sedeli pod pergolou. Slnečné lúče presvitali cez tieniacu plachtu, psy sa naháňali po dvore a z kotla na varenie mäsa, teda z paráka, sa začal pomaly dvíhať voňavý výpar.

„Sebastián, mohol by si niekde zverejniť aj presný návod? Veľa ľudí nevie, ako s týmto zabíjačkovým kotlom robiť efektívne. Len ho kúpi a potom váha,“ poznamenal brat.

Sebastián prikývol. „Dobre, ideme na to. Povedz mi krok po kroku, ako to robíš ty. Napíšeme to tak, aby to zvládol aj niekto, kto nikdy nevaril pre psa ani pol kila.“

Ako uvariť mäso v paráku, jednoduchý návod

„Začínam tým, že si pripravím všetko vopred,“ vysvetľuje brat. „Mäso z bitúnku alebo z mrazničky. Žiadne rozmrazovanie, žiadne čakanie. Ak mám mäso už nakrájané, je to ideálne. Ak nie, vložím ho celé.“

  • na varenie väčšieho množstva mäsa využijete praktický kuchynský kotol s objemom 100 litrov, známy aj ako vonkajší kotol, zabíjačkový kotol či parák
  • množstvo mäsa: ideálne okolo 80 kg
  • doba varenia: približne 3 hodiny na tepelné spracovanie mäsa ktoré je vhodné pre citlivé psy
  • 30 minút pred koncom uduste oheň, zabránite rozvareniu mäsa

„Neprikrývam parák kovovým vekom,“ dodáva. „Používam jemnú sieťku alebo gázu, aby mohol vzduch prúdiť a zároveň sa tam nedostal hmyz. Nechávam to vychladnúť cez noc, ak nie je horúca letná noc.“

Ranné porciovanie = pokoj na celý týždeň

„Ráno mäso nakrájam, odvážim podľa dávok a zabalím do vreciek alebo do dóz. Dávam to rovno do mrazničky,“ pokračuje. „Mám v tom systém. Psy dostávajú rovnaké porcie každý deň, presne podľa ich potreby.“

Mäso krájam až po úplnom vychladnutí. Používam kuchynskú váhu na porci. Zamrazujem hneď, kým je mäso čerstvé

 

Výhody, ktoré vás presvedčia hneď po prvom varení :

  • Ušetríte čas – varíte raz za mesiac, nie každý deň
  • Bez zápachu v kuchyni
  • Žiadne mastné steny a hrnce
  • Psy majú stabilné dávky, bez rizika chorôb zo surového mäsa
  • Mäso pripravené vonku = pokoj a relax pre vás

„A hlavne,“ doplnil brat, „to celé robím s dobrým pocitom. Viem, že psom dávam to najlepšie, čerstvo uvarené mäso, bez parazitov, bez rizika. Tento parák na varenie mäsa pre psov nie je len o varení, ale aj o pohode.“


Tip na záver


Sebastián si všetko zapísal, pripravil fotky a rozhodol sa tento návod zverejniť na jeho eshope. Pretože ak má niečo pomáhať, musí to byť zrozumiteľné, praktické a overené, presne ako tento spôsob.

Chcete pripraviť mäso pre vaších psov efektívne a čisto? Skúste to raz a uvidíte rozdiel.